Tam Tasdik ve Bağımsız Denetim


TAM TASDİK

Tam tasdik, Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinin ve mali tabloların onaylanması ile mükellefin yıllık kârının ve vergisinin doğruluğunun tespiti işlemidir. Tam tasdik sözleşmeleri süre olarak Ocak ayı sonuna kadar imzalanır. Bu süreden sonra da sözleşme imzalanabilmekle birlikte, süresinde imzalanan sözleşmelere tanınan bir takım haklardan faydalanılamayacaktır.

Tam tasdik yaptığımız firmaların her geçici vergi beyan döneminin öncesinde tüm defter ve belgeleri üzerinde vergi kanunları açısından inceleme yapılarak, bulunan eksiklik ve hatalar düzelttirilmektedir. Kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden önce dönem boyunca yapılan tüm işlemler gözden geçirilerek dönem sonu işlemlerinin ve dönem kazancının doğruluğuna ilişkin kontroller yapılmaktadır. Kurumlar vergisi beyannamesi verildikten sonra düzenlenen Tam Tasdik raporunda ilgili yılda yapılan incelemeler sonucunda varılan sonuç ve bulgular değerlendirilir. Aksi kanıtlanıncaya kadar ilgili vergi dairesi verilen raporu incelenmiş belge olarak kabul eder ve vergisel işlemlerin yerine getirilmesinde esas olarak alır.

Mükelleflerin aktif büyüklükleri, sermayeleri ya da satış tutarları ne kadar büyük olursa olsun tam tasdik yaptırma zorunlulukları bulunmamaktadır. Bununla birlikte KDV iadesi açısından tam tasdik yaptırmanın zorunlu olduğu ve avantaj sağladığı durumlar vardır.

Tam istisna (ihracat, ihraç kayıtlı satışlar, yatırım teşvik belgeli satışlar vb.) ve tevkifat iadelerinde 2023 yılında YMM Raporu ile iade alınacak her dönem (ay) için 1.300.000 TL'yi aşan nakit iade taleplerinde süresinde tam tasdik yapmış olma zorunluluğu bulunmaktadır.

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iadesi için 2023 yılında YMM Raporu ile 2.600.000 TL'yi aşan nakit iade taleplerinde süresinde tam tasdik yapmış olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Gelir ve Kurumlar Vergisi iadeleri için 2023 yılında YMM Raporu ile alınacak 151.001 – 1.518.000 TL arası nakit iade taleplerinde süresinde tam tasdik yapmış olma zorunluluğu bulunmaktadır.


BAĞIMSIZ DENETİM

Bağımsız denetim, şirketlerin finansal tablolarının ve raporlarının düzenleyici otorite tarafından belirlenen standartlara (TFRS, UFRS, BOBİ FRS gibi) uygunluğu ve doğruluğunun denetlenerek, görüş oluşturulmasını makul güvence verilmesini içermektedir.

Aşağıda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler bağımsız denetim yaptırmak zorundadır: